U Pljevljima je priroda bila nesebična prema čovjeku. Ribolov, rafting, speleologija, kanjonig, jahanje, biciklizam, pješačenje, planinarenje, climbing, paraglajding, džip ture, izleti,  kampovanje… neke su od aktivnosti koje pruža prirodno okruženje grada. Predajte se avanturama u prirodi, a u sitnim satima vratite se gradu i pljevaljskoj tamburi. Ne propustite da probate bogatu trpezu ovog kraja i nad­aleko čuveni pljevaljski sir

PLJEVLJA – Sjeverna kapija Crne Gore

Na krajnjem sjeveru Crne Gore, oivičena šumovitim i pitomim planinama i išarana rječnim tokovima Tare, Ćehotine i Breznice prostire se opština Pljevlja, treća po veličini u Crnoj Gori. Zahvata deseti dio državne teritorije ili 1.346 km2, a u njoj živi svaki dvadeseti stanovnik Crne Gore ili oko 32.000 građana.

Administrativni centar opštine je grad Pljevlja koji je zbog povoljnog geografskog položaja, na raskršću važnih starih i novih puteva, kroz istoriju mijenjao ime, značaj i osvajače zadržavajući prepoznatljiv gradski identitet. Pečat bogatom istorijskom i kulturnom nasljeđu dali su Iliri, Rimljani, Sloveni, Turci i Austrijanci koji su kroz vjekove osvajali i otimali se za Pljevlja.

Najstariji tragovi naselja Ilira potiču iz III vijeka prije nove ere, a da su i Rimljani ovdje boravili svjedoče is­kopine grada Municipijum S u Kominima iz II vijeka nove ere. Najpoznatiji eksponat toga vremena je stakleni pehar Dijatreta, obavijena plavom staklenom mrežom i natpisom „Vivas Panelleni bona“ ispod oboda.

Srednji vijek Pljevljima je podario epitet raskrsnice. Ovuda su prolazili i trgovački karavani sa zapada do moćnog Carigrada i još od tog doba Pljevlja važe za tačku spajanja hrišćanstva i islama. U tom periodu izgrađeni su najljepši spomenici ove dvije religije na prostoru Jugoistočne Evrope koji čine simbole grada i pečat vječite tolerancije, suživota, multietičnosti, kulture i predstavljaju arhitektonske znamenitosti – Manastir Sveta Trojica i Husein pašina džamija.

Ostaci dvije tvrđave – grada iz XV vijeka, Koznik i Kukanj kao i značajan broj stećaka –nadgrobnih spomenika, svjedoče o srednjevjekovnom značaju ovog područja.

Nedaleko od centra grada nalazi se jedan od najljepših gradskih parkova u Crnoj Gori, a prve sadnice u čuvenoj Milet bašti posadili su Austrougarski vojnici. Ovaj uređeni zeleni kompleks predstavlja svojevrsnu ekološku oazu, obiluje bogatim i raznovrsnim rastinjem, ali i sportsko rekreativnim kompleksom, uređenim stazama za šetnju i rekreaciju, vještačkim jezerima, izvorima pitke vode…

Samo tride­setak kilometara od grada je Ljubišnja, ponosna kraljica dinarskih planina sa svojim džinovskim stablima borova i smrča, jedinstvenim u Evropi, izvorima pitke vode i legendom o zabranjenoj ljubavi po kojoj je dobila i ime. Jednako privlačna i ljeti i zimi baš kao i Kovač, Kosanica, kanjoni Ćehotine i Drage i posebno veličanstveni kanjon Tare premošćen Velikim mostom na Đurđevića Tari koji je još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka bio inspiracija i holivudskim filmadžijama.

U Pljevljima je priroda bila nesebična prema čovjeku. Ribolov, rafting, speleologija, kanjonig, jahanje, biciklizam, pješačenje, planinarenje, climbing, paraglajding, džip ture, izleti,  kampovanje… neke su od aktivnosti koje pruža prirodno okruženje grada.

Ruralno područje opštine, sa oko 150 seoskih naselja, karakteriše netaknuta priroda i očuvana životna sredina u kojoj se proizvodi zdrava organska hrana.

Predajte se avanturama u prirodi, a u sitnim satima vratite se gradu i pljevaljskoj tamburi. Ne propustite da probate bogatu trpezu ovog kraja i nad­aleko čuveni pljevaljski sir.

ISTORIJA PLJEVALJA

U pjesmama opjevana lijepa kasaba i danas čuva nešto od te otmenosti koja ju je preporučivala kroz istoriju. A istorija veli da prvo naseljeno mjesto u ovom kraju, u Kominama, datira iz drugog vijeka nove ere, poznato u literaturi kao Municipijum S. Najpoznatiji eksponat toga vremena je stakleni pehar Dijatreta, obavijen plavom staklenom mrežom i natpisom „Vivas Panelleni bona“,ispod oboda.
U srednjem vijeku po rijeci Breznici dobija ime Breznik. U XII vijeku otkrivena su velika rudna bogatstva te stižu vješti Sasi, rudari njemačkog porijekla.
Sredinom XV vijeka Pljevlja ulaze u sastav Osmanlijskog carstva, i to na velika vrata. Naime, mjesto, što dobi ime Taslidža, nalazilo se na veoma važnim karavanskim putevima. Tu su dolazili i oni što su iz Kotora kretali na sjever, ali i vješti trgovci iz Dubrovnika. Ubrzo postaje sjedište kadiluka, a potom kao pravi šeher zasluži da od 1576. pa sve do 1833. godine bude i sjedište Hercegovačkog sandžaka.
Zlatno doba grad doživljava u XVII vijeku. Turski putopisac Evli Čelebi zapisa tada da Taslidža ima 500 kuća, a mletački zapis pridoda još stotinak. U čaršiji je bilo više od 200 dućana, a cvjetali su fini zanati poput zlatarskog i kujundžijskog, pa su cijele porodice dobijale prezimena po tim zanatima. Ipak, ono što je grad preporučilo nadaleko bio je umjetnički puškarski zanat i majstori iz pljevaljskog šehera nisu dozvoljavali da se stranci i „došlje“ bave jedinstvenom izradom oružja koje je smatrano umjetničkim djelom.
I kad izgore ono u požaru 1818. godine cijela čaršija i kad strašna kuga prepolovi stanovništvo koju deceniju kasnije, ostade dovoljno upornosti u gostoljubive i čovječne šeher-gospode da sačuvaju izgled i raskoš svojih finih kuća, bašta i gazdinluka.
Pjesme se ispjevaše. Jedna veli da „po Taslidži padne magla po vazdan“, a ona druga priča priču o čuvenim ljepoticama vrlo „jordamli hanumama“, što će reći da bjehu veoma gorde, a što da i ne budu kad se tada o Taslidži govoraše kao o „malom Carigradu“.
A da zaista bude nešto od toga sjaja pobrinuo se carski vezir Husein paša Boljanić, rodom iz ovog kraja. On je gradu darovao džamiju, šadrvan, sahat-kulu , karavan-saraj, haman i bazar. Do danas džamija Husein paše smatra se jednim od najljepših sakralnih objekata islamske kulture na prostorima cijelog Balkana.
I danas, žubori voda iz šadrvana na ulazu u predivnu i raskošnu bogomolju, a sat broji vrijeme na sahat-kuli u centru Pljevalja, gradića što se od pedesetih godina prošlog vijeka prepoznaje po uglju, a od osamdesetih i po Termoelektrani, dok se danas može prepoznati i po velikom broju uspješnih sportista.
Istorija Pljevalja je i više nego zanimljiva, pa šteta što i to mnogi zaboravljaju.
Ali uvijek negdje dopire tihana pjesma o „malom Carigradu“ kraj borove šume i brezničkih vrbaka…….