Izletište Rudnica

Oaza mira i zelenila, sa mnogobrojnim sadržajima za aktivni odmor na čistom vazduhu i u netaknutoj prirodi, predstavlja jedno od najznačajnijih gradskih izletišta

Kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu, ova prirodna ljepota očarava, sa netaknutim izvorima pitke vode, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom sa stalnim vazdušnim strujanjima, koja predstavljaju važan termoregulacioni faktor zbog kojeg je vazduh uvijek čist. Zahvaljujući bogatoj vegetaciji, koja ga oplemenjuje, vazduh ovdje ima dejstvo prirodnog aerosola.

Upravo na ovom lokalitetu, svakog vikenda ili ukoliko ste u mogućnosti i radnim danima, pronaći ćete spas od magle i uživati u prirodi, na čistom vazduhu.
Rudnica je postala omiljeno okupljalište mnogih pljevljaka u svako doba godine, naročito zimi, pa ako i Vi ne znate gdje i kako da provedete slobodno vrijeme , nećete pogriješiti uputite li se ka ovom mjestu, do kojeg vam je iz centra grada potrebno samo 20-tak minuta. Gore je moguće otići pješke, putem po vlastitom izboru – ima ih dosta. Pošto većini ljudi kada se ide uzbrdo pješačenje ne pada na pamet, treba reći da se može otići vozilom ili biciklom.

Osim impozantnog panoramskog pogleda na Pljevlja i okolinu, ovo izletište pruža mogućnost za duge relaksirajuće šetnje, porodične izlete kao i priliku da se odmorite od gradske vreve bez mnogo prethodnih priprema i peripetija oko dolaska do izletišta. Ljubitelji šetnje u prirodi, imaju mogućnost pješačenja po stazama različite dužine, dok se i biciklima ili automobilom možete uputiti, kroz predivnu prirodu do obližnjih sela.

Kada je lijepo vrijeme i čist vidik, sa Rudnice, lako se vide prostranstva Pljevaljske opštine, jasno se vidi planina Ljubišnja, obronci Durmitora, a prema zapadu je BiH i obronci Volujka ,Sutjeske itd. Zbog neobično lijepih pejzaža Rudnica je inspiracija za slikare i fotografe. Izletnici se najčešće odlučuju na šetnju prema obližnjim zaseocimai ili dalje putem koji vodi prema granici sa Srbijom.

Predio je bogat lovnom divljači . Takođe, veliki broj, ljekovitih biljaka, šumskih plodova: borovnice, divlje jagode i kupine, jestivih gljiva, čest je motiv boravka izletnika, kao i sve učestalije “raspaljivanje roštilja” na okolnim livadama. Posljednjih godina, polako se stvaraju i uslovi da ovo područje postane sportsko-turističko odredište, izgradnjom infrastrukture i postavljanjem mobilijara za boravak u prirodi.

Sportsko-turističko odredište, iz razloga, jer se krajem avgusta početkom septembra održava brdska auto moto trka Dajevića Han-Rudnica. Rudnica je jako zanimljiva destinacija idealna i za razvoj seoskog turizma. Za mnoge, u jednu od idealnih destinacija, svakako bi mogli ubrojiti ovu tiho mjesto sa prelijepom, netaknutom prirodom.

Rudnica je prošle zime toliko bila posjećena, da su joj mogli pozavidjeti i pojedini zimski turistički centri. Ono što je nedostajalo posjetiocima u ovoj oazi mira je topli kutak, šolja čaja ili kafe, mjesto za predah….

Zahvaljujući porodici Rovčanin to više nije nedostatak, oni su vođeni željama građana, koji posjećuju Rudnicu, realizovali ideju i za obavljanje djelatnosti seoskog domaćinstva dobili dozvolu za rad, a objekat je kategorisan jednom zvjezdicom.