„Street art“ na ulicama Pljevalja

Turistička organizacija Pljevlja i  Opština Pljevlja nastavljaju sa oplemenjevanjem javnih površina muralima u okviru projekta „Street art“ festival, vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine. U toku je oslikavanje dijela zida na poslovno-stambenoj zgradi „Proljeće-komerc“ u samom centru grada.

              

Rješenje murala na ovoj lokaciji predstavlja spoj stilskih manira koji obuhvataju široku hronološku lepezu umjetničkih vrijednosti koje je vrijeme tkalo u našem gradu. Riječ je o svojevrsnom omažu arhitekti Baju Mirkoviću koji je dao značajan doprinos u urbanističkom smislu, dajući svoj umjetnički pečat i autentičan ambijent našem gradu.

Kroz motive tradicionalne šarenice, koja je svima poznata i prepoznatljiva kao pečat pljevaljskog kraja, motiv lastavice se formira na način da prikaže jedan drevni i zaboravljeni simbol koji je Bajo prepoznao i ugradio na jedno od svojih arhitektonskih izdanja. U duhu afirmisanja simbola lastavice kao simbola koji je dio mnogih kultura, a koji se pojavljuju u pozitivnom smislu i simbolizuje pozitivne vrijednosti, od onih koje simbolizuju majčinstvo, zajedništvo, mir i slogu, blagostanje i ljubav, na ovom muralu lastavica predstavlja dobri duh grada kako u simboličkom tako i u estetskom smislu. Pozadinu lastavice čini klasje koje simbolizuje pljevaljsko ( pljevno ) polje po kojem je grad dobio današnji naziv.

Veliku zahvalnost dugujemo Tehno-gradnji doo koja nam je obezbijedila postavljanje skele za oslikavanje ovog murala. Takođe, važno je napomenuti da mural na ovoj lokaciji oslikavaju umjetnici iz Pljevalja tako da očekujemo da će isti biti završen u narednih nekoliko dana.

 

 

Leave a Reply