POZORIŠNA PREDSTAVA „ODJECI“ JU CENTAR ZA DJELATNOSTI „VOJISLAV BULATOVIĆ – STRUNJO“ BIJELO POLJE

U petak 6. septembra 2019.godine u Domu kulture Pljevlja sa početkom od 20 časova biće izvedena pozorišna predstava „Odjeci“ u režiji Gorana Bjelanovića.

O predstavi – iz ugla reditelja

„Nesavršenost svijeta predstavlja nepresušnu motivaciju za kreiranje ostvarenja u svim oblastima umjetnosti – teatru apsurda naročito.

Veliki majstor teatra apsurda, Ežen Jonesko, se potrudio da ovu osobinu ljudskog društva istakne i nadgradi kroz inovaciju koja ima za cilj da nas razočara, dezorijentiše, izokrene naš svakodnevni svijet, osujećujući njegovu logiku.

Nema izvrnutije logike od neporječive istine da je najistaknutija osobina južnoslovenskog naroda sklonost ka auto destrukciji – ka samoistrebljenju. Ovo je centralni motiv komada „Odjeci“ nastalog po motivima Joneskovog „Časa“.

Priroda suludosti i bratoubistva je takva da je jasno pokazala kako je sama sebi dovoljna, kako joj ne trebaju ni motiv ni opravdanje. Pri tom je u neprestanom kreiranju podjela, navodnih razlika i različitosti, a time i parcelisanju naroda izgradila neuništivi mehanizam samoodržanja.

Filosofija komada „Odjeci“ iscrpljuje se kroz tezu: „U društvenim zajednicama koje baštine takvu kainovsku istoriju ne može se živjeti dobro“. Centralni grijeh je uzrok, a sve druge loše strane života samo njegove reminiscencije.

Istina da „predstava pripada glumcu“ se u mom iskustvu stečenom kroz rad na ovom komadu ispoljila kao privilegija da iz noći u noć uživam u načinu na koji su: Predrag Peđa Vukojević, Slađana Bubanja, Sanja Ćirović i Vlado Tomović, ne radili na usvajanju likova koje u predstavi tumače, već istinski živjeli pozorište.

Publika će imati priliku da vidi predstavu i prosudi, ja sam imao tu čast da spoznam svu ljubav i energiju kojom se ovi ljudi predaju pozorištu i svojeme gradu.

Najvjerovatnije sam tu čast negdje i zaslužio. Ništa nije slučajno.“

Goran Bjelanović

U predstavi igraju: Predrag Peđa Vukojević, Slađana Bubanja, Sanja Ćirović i Vlado Tomović.

Organizatori predstave: Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja i Turistička organizacija Pljevlja.

Cijena ulaznice: 1€.

Prodaja ulaznica: Na biletarnici Doma kulture Pljevlja u petak 6.septembra u periodu od 12 do 20 časova.

Leave a Reply