ŽIVI SU,NIJE SMEŠNO

Srijeda, 19.06.2019.
Dom kulture u 20 časova
(ulaznice po cijeni od 1,00 euro se mogu kupiti na dan predstave 12-20h)

“Komad «Živi su, nije smešno» inspirisan je Nušićem, njegovim motivima, raskošnom galerijom likova i situacija, sasvim namjerno i njegovim jezikom. Ipak, ovo je novi tekst koji traži odgovore na pitanja koje postavlјa naše vrijeme i jedno od najvažnijih: Šta kao društvo ostavlјamo svojoj djeci ili šta danas radimo za sjutra. Budućnost će nas s punim pravom jednog dana pitati gdje smo mi bili juče i šta smo mi uradili?
Svako ko primjećuje da se malo šta promjenilo i da smo isti kako nas je Nušić vidio, neka se zapita da li se ništa nismo promjenili pa se zato ništa nije promjenilo ili se ništa nije promjenilo, pa smo zato ostali isti?”

***

“Velike ambicije, a nikakve sposobnosti. To je zaklјučak koji se nameće kada se pomisli na bilo koji od likova iz Nušićevih komedija. Uz nikakve sposobnosti dolazi i slabost karaktera. Uz slabost karaktera dolazi do moralnog posrnuća, a nakon toga pad uz podsmjeh i osude društva, sramota, a zatim povlačenje. Bar je tako to bilo kod Nušića, koji, na žalost, nikad nije bio aktuelniji. To znači da još uvijek nisu iskorjenjeni problemi o kojima je pisao. Možda nikad i neće. Možda je to i nemoguće. Možda se nama samo tako čini. On je ukazivao na bolesti društva koje bi mogle da prerastu u epidemiju, na izvjesne pojave sa margina, na lјude koji žele vrh piramide društvenog statusa. I ne biraju sredstva da tamo stignu: pohlepni, pohotni, samolјubivi, gramzivi, vlastolјubivi, želјni slave i moći.”

 

Leave a Reply